För behövande

Jag har inte handlat kläder till mig på många år. Mycket har jag fått genom åren. Men kläderna blir lätt utslitna när de används konstant såsom jag gör. Har dessutom gått upp i vikt så mycket att kläderna i garderoben är för små. Satt och pratade med min psykolog om detta (hur vi kom in på det vet jag inte) och då kunde hon erbjuda mig kläder och annat från Emmaus. Valde två tröjor, två byxor (ej mjukisar för det är vad jag går omkring med hela dagarna ändå), gardiner till vardagsrummet, flata tallrikar och en ungsform. Vem som betalar detta vet jag inte men jag behöver inte betala. Jag känner mig lyckligt lottad som fått detta.
 
 

Avundsjuk

Jag har kommit fram till att jag måste vara avundsjuk på andra människor men vad skall jag göra för att inte vara det. Det tar krafter på att vara avundsjuk och jag mår definitivt inte bättre av att gå omkring om vara avundsjuk. De andra måste få vara på sitt sätt. Jag vill vara unik och vara en i gänget som kan det eller det. Jag vill synas jag med. Jag tror det var i gymnasiet det hela började. Jag spelade hockey men det var en annan tjej i klassen som var så mycket bättre och hon fick all uppmärksamhet osv. Jag kände mig utanför och osedd.
 
Hur kan jag vända dessa tankar? Någon som har något tips?
 

 Örhängen som jag har gjort
 

Inte som jag trott

Idag var jag och min KP till Nordic blues tror jag det var. Stället ligger i Torggallerian och det var rätt så litet och inte alls så många gäster. Men det kommer säkert senare. Det fanns en del att välja mellan och jag som aldrig ätit sushi visste inte riktigt vad jag skulle välja. Jag fick iaf ihop åtta bitar på min tallrik. Kommer inte ihåg exakt vad det var för några men nån var med lax, paprika och ägg. En helt vegetarisk också tog jag. Tog soyasås som man skulle göra men den förstörde maten men olykligtvis så råkade en bit dela sig och hamnade såklar rakt i soyasåsen så alla mina bitar blev dränkta. Sushi är nog inte min grej men jag kan stolt säga att jag har testad detta. Sushi är antingen något man tycker om eller inte tycker om.
 
 

En intressant dag imorgon

Min KP vet om att jag vill utbilda mig till kock och sen bli en gourmékock. Det är bara att smaka allt nytt för inte kan jag bli en gourmékock utan att smaka på maten. Min KP frågade mig om jag ätit sushi vilket jag inte har gjort så nästa gång vi träffas skall vi fara till en sushirestaurang. Hiiiii, läskigt och spännande på samma gång. Dagen D är inne och imorgon är dags. Håll tummarna att jag klarar av det.
 
 

Gröt

Har sedan varit liten fått kväljningar av havregryngröt och får det än idag. Nu är det ingen som tvinger mig så som de gjorde när jag var liten. Till och med lukten av havegrynsgröt fick mig att vilja spy så mina barn fick ingen sån gröt när de var små. Det blev ett sån där pulver från barnmatshyllorna. För några år sedan så jag att Nalle har mer än bara havregryn, de har även vete- och fyrsädesgröt. Jag har smakat det förut och det har varit okej. Vatför jag inte fortsatte med det vet jag inte. Men igår köpte jag mig en sån förpackning för det är mättande. Tyvärr måste jag maskerar det hela med sylt men jag jobbar med det. Just nu är det en hel del men jag har förhoppningar om att det skall räcka med en klick sedan.
 
Vad äter ni till frukost?
 
 

Träningen har börjat

Igår fick jag ett träningsschema av en handledare på Pelaren. Sista pusselbiten så att säga. När det är det inte för jag har ett besök hos dietisten kvar och jag hoppas hon kan hjälpa mig att äta bra vegetarisk kost så att jag inte blir näringsfattig på kuppen. Vet inte så mycket om detta med vegetarisk kost så då behöver jag en kunnig. I alla fall så skall jag även lägga till träning och inte bara kostomläggning. Vill jag ha min drömkropp som är slimmad med muskler. Alltså smal med en antydan till muskler. Svårt att förklara. Det får inte bli överdrivet mycket muskler så att säga.
 
Jag börjar lugnt med några få övningar per träningspass. Jag kommer dessutom att ha vikter i jackan när jag går mina promenader. Började med det idag och det blev svettigare. Tänk att 2 kilo kan göra sån skillnad. Var varm redan innan jag for ut så det har kanske betydelse. Sist jag gick på promenad blev det kortare och inga vikter = ingen svett.
 
Dessa träningspass kommer jag att hålla i i 4 veckor och sen skall jag kanske öka på antalet övningar och vikter. Vi får se sen den 29:e november när jag haft genomgång av min Smart-plan.
 
Så här tränar jag:
Måndag: Axlar och bröst
Tisdag: Promand med stavar och vikter
Onsdag: Mage
Torsdag: Promenad med stavar och vikter
Fredag: Armar och ben
Lördag: Promenad med stavar och vikter
 
 

Morotsbiffar á la Ylva

Jag har gjort några morotsbiffar. All by myself. Okej lite tips kollade jag efter men inte så mycket. Till en början gick det inte så bra utan de föll bara sönder men skam den som ger sig så lyckades jag få några biffar att äta. Vill du testa mina biffar så här kommer receptet för två personer.
 
ca 300 gram riven morot
ca 20 gram riven kålrot
1 ägg
1dl skorpsmulor
2 msk vatten
 
Riv grönsakerna. blanda med ägget, skorpsmulorna och vattnet. Låt det svälla i ca 10. Forma till lika stora biffar (jag fick 5). Stek i rikligt med smör, dels för att de inte skall fastna och dels för att få fett till maten som annars är ganska så fattig på det. Koka grönsaker och ägg. Servera biffarna, äggen och grönsakerna med valfri sås (jag hade gräddsås för det fanns inget hemma och det gick bra).
 
Smaklig måltid.
 
Ca 185 kalorier per måltid
 
 

Skönt med sovmorgon

Jag brukar inte tycka om helgerna om jag inte har någon av mina tjejer. Det finns ingen social verksamhet för mig under dessa helger men en sak är skönt och uppskattad. Det är att få sova hur länge jag vill, så idag vaknade jag runt 10. Så skönt. Jag har ju ändå ingen tid att passa förrän kl 13 då jag skall till tanterna och gubbarna på äldreboendet som inte ligger så långt bort från min bostad. Vi skall måla igen, det var ett bra tag sedan jag var dit och målade. Har legat inne på avdelningen större delen av tiden och även fått ECT. Jag hoppas att det går bra idag och att kan fortsätta varje helg i framtiden.
 
Målade ett höstigt träd nu i morse med en liten ekorre. En enkel tavla i oljefärg. Första tavla i olja som jag blir klar så därför är den enkel. Ville testa hur det var att måla med olja. Denna tavla skall en bekant köpa. Hon berättar alltid att det är så fina färger nu på hösten samt att hon såg en ekorre som var sååå söt.
 
 
 

50 saker jag vill göra innan jag dör (del 2)

Här kommer del 2 av listan över saker jag vill göra innan jag dör. Har ni någon lista?
 
 1. Gå till min trivselvikt
 2. Bli sockerfri
 3. Jag vill bli kallad för konstnär av andra (tex media) och inte bara utav mig själv
 4. Få min drömkropp
 5. Klara 120 kilo i benpress
 6. Hitta en man
 7. Skaffa en hund Yorkshireterrier eller en Mops
 8. Gå längs med Kinesiska muren
 9. Sjunga i en kör
 10. Lära mig dansa bugg
 11. Göra något som ingen trodde om mig
 12. Lära mig finska
 13. Lära mig norska
 14. Ta MC-kort
 
Mer kommer senare
 
 

Temabloggning nummer 10

Hittade detta ord denna vecka. Kan inte är så svårt när man väl vet innebörden. Taikonaut är ordet och det betyder kinesisk rymdfarare.
 
"Kinas andra kvinnliga taikonaut till rymden". Citatet kommer från svenska Yle.
 
 

Massor på G

Nu har jag plockat på mig en massa projekt. Jag har två stickningar, en virkning, två målarprojekt, skall göra flera bra saker som gör mig gott. Känner mig lite övervälmigad av alla saker jag har. Jag satt i soffan igår och har ingen ork till att varken sticka, virka eller måla. Vet inte hur detta blev till? Skall försöka att göra klar några nu i helgen. En gör jag ikväll. Det är tossorna till Jenni som först måste bli klar för hon har väntat länge på dessa. Sen har jag julklapparna som måste bli klara för jag har en sak kvar att sticka. När jag sedan får hem skrinen så kan jag måla dessa och lackera dom. Japp så ligger det till i mitt liv just nu.
 

Angående matfusket

Jag har länge inte velat läsa om detta för jag har inte varit intresserad. Men nu fick jag för mig att jag skulle börja läsa om detta. Varför vet jag inte men jag hade inget annat för mig just nu. Har tänkt att Åland är ganska så skonade från detta, jag har ju trots allt jobbat i en matbutik. Jag satt visserligen i kassan i många år så jag har ingen koll på vad som hände "där bak".
 
Ja nu har jag läst några artiklar om olika matfusk, mest om ostar, kött och lax. Jag äter massor av kött men nu känner jag att jag inte vill sätta min hälsa i spel (fast jag skadar kroppen när jag intoxar men det är en annan femma). Jag blev äcklad av mat när jag läste och såg på dessa reportage. "Jag skall aldrig mer köpa kött" var min första tanke. Nu måste jag bara hitta några goda vegetariska rätter.
 
 
 

Något nytt

Jag har en bild i min hjärna, jag kallar det vision, som jag vill måla och jag vet även med vilken teknik det skall bli. Nu undrar ni säkert vad det är och det skall jag tala om. Jag vill måla den vision i oljefärg. Har aldrig gjort detta förut men visionen talar om för mig att det kommer att bli assnyggt. Ja teoretiskt i alla fall men hur det blir sen när jag målar är en annan femma.
 
Var förbi Ehn och skulle kolla priserna på färgerna och sen fanns det en enda ask kvar med 14 tuber. Ett startkit för 8:50€. Det köpte jag på en gång. Nu måste jag spara in lite pengar och köpa terpentin.
 
Egentligen har jag två visioner och den ena skall bli julklapp och eftersom oljefärg torkar långsammare än akryl så måste jag sätta igång nu.
 
 

After earth

Cypher Raige är commander i den framtida film. Människan har fått evakuera jorden för 1000 år sedan och lever nu på en annan planet. Några Ranger skall fortsättas utbildas på en annan planet men något händer under deras flygresa genom rymden. Farkosten kraschar på jorden. Endast Cypher Raige och hans son Kitai överlever samt den hemska varelsen som de tog med sig till träningen. Ett monster som är skapad för att förinta människan. Commander Raige skadas svårt så det är upp till Kitai att hämta den livsviktiga sändaren från bakpartiet ca 100km bort.
 
Jag har aldrig sett Will Smith så tråkig förut. han pratar som om han läser innantill och inga som helst känslor. Hans son Jaden gör ett bra jobb. Trots Wills tråkiga anförande så är filmen spännande.
 
Betyg 4 av 5.
 
 

50 saker jag vill göra innan jag dör (del 1)

Planerar lite granna om vad jag kan göra för att få den mentala hälsan på topp och kom på denna idé. Många har gjort såna listor världen över så jag är inte ensam. Ni får gärna göra egna listor. :) Jag har även en idé till men det tar jag i ett annat inlägg.
 
Så här är min lista (ej i ordning):
 
 1. Flytta till Norge
 2. Besöka Island
 3. Besöka Japan
 4. Skriva en bok och få den publicerad
 5. Se mina barn gifta sig/ingå partnerskap (man vet aldrig)
 6. Uppleva mitt första barnbarn
 7. Bli en gourmékock
 8. Uppleva 17:e maj i Oslo
 9. Åka Hurtigrutten
 10. Gå på mina barns studenter
 11. Resa med sibirieexpressen (vad den nu heter)
 12. Göra min trädgård jättefin
 13. Ställa ut min konst
 14. Köra en Subaru Impressa GTI sedan (fullt upphottad)
 15. Besöka alla åländska kyrkor
 16. Virka en spetsgardin
 17. Lära mig spela gitarr
 
 

The Matador

Matador handlar om en man, Julian Noble som är en lönnmördare. Under en tripp till Mexico City träffar han Danny Wright. Julian försöker att umgås med Danny men det går inte så bra för han har varit så ensam då lönnmördare jobbar ensamma. De skiljs för att sedan återkomma 6 månader senare. Julian är utbränd och klarar inte av sitt jobb så han söker tröst hos hans enda vän, Danny. Julian har sitt liv att frukta.
 
Vet egentligen inte vad jag skulle förvänta mig av filmen men mer dödande hade varit roligare, lite mera action i den ganska tråkiga film. Pierce Brosnan passar inte inte mustchas(stavning?) den saken är klar. Vad tycker ni andra om detta?
 
Betyg 3 av 5.
 
 

Första av många dagar

Ja hur många gånger har jag inte sagt att jag skall gå ner i vikt och träna osv? En hel del men man skall aldrig ge upp oavsett hur dåtiden såg ut. Nu är det framåt det gäller. Egentligen tänkte jag börja imorgon för dagen har inte varit så bra men det fick bli en promenad med stavarna nu ikväll. Gick inte så hårt utan tog det lugnt och det märktes efteråt för jag var inte svettig trots att jag bylta på mig en massa kläder.
 
Tanken är att jag skall gå de dagar jag skall duscha vilket är tis-, tors- och lördagar. De andra dagarna skall det bli träning här hemma med vikter och gummiband. Ännu har jag inget program till det utan tänkte fråga en på Pelaren och denne kan hjälpa mig att knåpa ihop ett bra pass. Personen tränar på gym regelbundet så det är därför jag skall fråga den personen.
 
Jag kommer inte att följa någon diet utan ta det jag anser är bra från lite olika istället. Godis, läsk och saft skall minskas rejält. Inte tas bort helt för jag tenderar att vräka i mig mera av det om jag skulle få en superdålig dag, bara för att jag inte fått något. Sen när jag inte känner att jag behöver tex saften så tar jag bort det. Det funkar bäst på mig har jag märkt.
 
Jag har även gjort några små kort med texter på och det är till de dagar jag mår dåligt och känner mig värdelös osv. Dessa kort är inplastade så de inte förstörs när de ligger i fickan hela tiden.
 
 

Temabloggning nummer 9

Veckans ord är Ögonskenlig vilket betyder tydlig, uppenbar. Citatet är hämtat från denna blogg.
 
"Sex personer räddade från en ögonskenlig död."
 
 

Svart på vitt

Var till min nya läkare med min kontaktperson idag för att diskutera mina diagnoser. Det har varit en massa saker hit och dit så jag har inte vetat vad det är för något jag har. Läkaren fick en lista med mina tankar vid ett tidigare möte så idag var det bara en uppföljning idag.
 
Läkaren sammanfattade mötet idag med att säga att jag har ADHD, Asperger och Bipolärt syndrom av någon typ som läkaren skulle kolla till något senare möte. Nu kan jag få hjälp på rätt sätt och kanske rätt medicinering.
 
 

Mina planer till hösten 2014

Jag har inspirerats av alla dessa matprogram som går. Mat har inte varit min starka sida och jag är väldigt kräsen ändå kan jag se mig själv smaka på maträtter och laga dom. Efter alla dessa dieter hit och dit så har jag även fått kunskap om bra produkter. Även om olika allergier då mina egna flickor varit allergiska när de var små. Jag har inte mycket att komma med men jag hoppas att utbildningen nästa år skall ge mig det jag saknar för jag vill laga fin och bra mat till mina flickor samt Pelaren. I dagsläget vill jag inte jobba som kock i någon restaurang men vem vet vad som händer under utbildningen. Det är inte säkert att jag kommer in men skall ta reda på information om hur jag skall söka och vad som krävs.
 

En må-bra-helg

Igår cyklade jag till mina flickor för att hjälpa Moa med hennes blogg. Blev bjuden på lunch och efteråt tyckte Julia att jag skulle sminkas så jag satt på golvet och blev fin. Rouche (stavning?), ögonskugga och mascara samt 3 olika läppfärger.
 
Idag var det spa på Pelaren och då fixade vi fötterna och ansiktet. En medlem hade med sig massor av goa saker som vi kunde smeta, kleta och tvätta våra fötter och ansikten. Skönt att få bli få bli ompysslad och pyssla om sig själv. Med andra ord så har det varit en skön helg.
 
 

Wargame - the dead code

Denna film handlar om en ung man som spelar ett spel som hans hans kompis hittat på nätet. Will Farmer har redan åkt fast en gång för att han hackat sig in på sin mors bankkonto och har lovat att aldrig mer spela spel online igen tills en dag då hans muslimske granne behöver hjälp med datorn igen. Will vet grannens inloggning till banken och kollar där för det var där som felet uppstod enligt grannen. Grannen, Sayid Massude hade då över 100 000 US-dollar på kontot.
 
Kompisen lovar dyrt och heligt att om de kunde spela R.I.P.L.E.Y så kommer de att vinna mångdubbelt mer och då kunna sätta tillbaka plus ränta igen utan att grannen skulle få veta det. Sagt och gjort. Will börjar spela. De pojkarna inte vet är att R.I.P.L.E.Y är ett spel skapat av Homeland Security för att finna terrorister i mellanöstern. Pengarna som pojkarna tagit var från grannen och som har en bror i Saudarabien som kämpar för sitt land.
 
Nu måste Will Farmer som dragit med en tjej som han älskar i detta virrvarr av rymningsförsök.
 
Filmen är ingen höjdare och såna filmer har jag sett massor av gånger. Den kommer inte med något nytt så det drar ner betyget en del.
 
Betyg 3 av 5
 
 

Temabloggning nummer 8

Har varit borta en vecka så det blev aldrig förra veckan. Veckans ord är Valeriana som betyder preparat av vänderot (som lugnande medel).
 
Från hemsidan House of Tea så hittade jag detta citat: "Valeriana har använts mycket länge, redan under grekernas tid."
 
 

Det där bra-iga hände

I tisdags kväll så fick jag ett mess från Moa att jag skulle ringa henne men jag hade redan satt mobilen på laddning (i kansliet) så jag såg inte det förrän i onsdsgs morse. Efter 8 ringde jag henne. Moa ville ha min hjälp, hjälp med bloggen och bilderna. Detta är stort för mig för jag har väntat på den dagen då mina flickor ber mig om hjälp. Alla säger att man varit en dålig förälder nångång men jag har haft ett sånt dåligt samvete över mitt beteende. Att vara psykisk sjuk samtidigt har ju knappast varit bättre. Detta har jag mått oerhört dåligt över. Jag har trott att de inte vågat ta kontakt och fråga något utöver mina samtal två gånger i veckan. Jag är så berörd över detta att jag bara gråter hela tiden när jag pratar om detta och även tänker på det. Detta kommer jag att ha med mig länge. :-)

I Eckerö

En svensk på Åland.

RSS 2.0